We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten Medisch Centrum Hoog Bergen biedt naast de reguliere huisartsenzorg.
In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker. Deelname aan een bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Heeft u klachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts en wacht niet op het bevolkingsonderzoek.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (cervix uitstrijkje)
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen elke vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U ontvangt de uitnodiging via Bevolkingsonderzoek Zuid. Doel is baarmoederhalskanker vroeg op te sporen. Vaak kan zelfs al een voorstadium van baarmoederhalskanker worden ontdekt. Door het vroeg ontdekken van afwijkingen is de kans groter dat behandeling succes heeft.
Na ontvangst van de uitnodiging kunt u via de assistentes een afspraak maken bij de huisarts voor een dag dat u niet ongesteld bent. Dit onderzoek wordt u door de overheid gratis aangeboden. Vergeet niet het oproepformulier mee naar uw afspraak te nemen.
Thuisarts.nl biedt meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen worden vanaf hun 50ste tot en met hun 75ste tweejaarlijks opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto van de borsten). De oproepen lopen via de GGD en krijgt u thuisgestuurd. Indien de foto uitwijst dat er verder onderzoek moet plaatsvinden ontvangt u (en de huisarts) hiervan bericht. De huisarts kijkt dan samen met u wat er verder gebeuren moet.
Thuisarts.nl biedt meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar.
Thuisarts.nl biedt meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Bevolkingsonderzoek Zuid
De organisatie die de bevolkingsonderzoeken uitvoert is Bevolkingsonderzoek Zuid. Dit is een screeningsorganisatie die in opdracht van het RIVM de bevolkingsonderzoeken borst-, baarmoederhals- en darmkanker organiseert in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.
Hieronder vindt u links naar meer informatie over de bevolkingsonderzoeken op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland:
CooL
Het programma Coaching op Leefstijl (CooL) is een Geïntegreerde LeefstijlInterventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het programma naar een gezonder leven. Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en (leefstijl)gedrag. Het is gericht op langetermijngedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma kent naast een intake en een aantal groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en evaluatiegesprekken. Het programma bestaat uit een basisprogramma (12 maanden) en een optioneel onderhoudsprogramma (12 maanden).
Waarom is het noodzakelijk?
Studies laten zien dat de leefstijlcoach een belangrijke rol kan vervullen als verbindend element in de keten ten aanzien van de aanpak van obesitas in Nederland. De leefstijlcoach kan deelnemers laagdrempelig begeleiden naar duurzame gedragsverandering en professionals in het zorgdomein en het publieke domein met elkaar verbinden.
Deelnemers blijken na deelname aan het CooL-programma meer te bewegen, minder te zitten en ze zijn gezonder gaan eten. Extrinsieke motivatie is verminderd en intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
Wat is onze rol?
Onze huisartsen en/of praktijkondersteuners kunnen u als patiënt zowel binnen als buiten een zorgprogramma verwijzen naar een leefstijlcoach. Deze leefstijlcoach stemt met de praktijk af op welke wijze deelnemers geworven worden.
Vergoeding
De GLI is per 1 januari 2019 in het basispakket opgenomen. Dit betekent dat patiënten die voldoen aan de criteria gratis kunnen deelnemen aan het CooL-programma.
In onderstaande video leert u meer over de GLI.
U kunt voor de volgende zaken ook terecht bij Medisch Centrum Hoog Bergen:
Urine-onderzoek
Als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en bijvoorbeeld denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u de eerste ochtendurine opvangen. Het is van belang dat u niet direct de eerste straal opvangt, maar eerst wat urine weg laat lopen voordat u de resterende urine in een schoon potje opvangt (een zogenaamde 'gewassen plas'). Als u niet gelijk kunt komen na het opvangen kunt u de urine maximaal twee uur in de koelkast bewaren. Spreek aub met de assistente een tijd af voor controle van de urine. Indien nodig, zal de assistente na een eerste oriënterende check-up nog verder onderzoek kunnen inzetten (een zogenaamde dipslide).
Longfunctietest
Het is mogelijk om door de praktijkondersteuners een longfunctie te laten bepalen. Met een spirometer wordt de blaaskracht en andere kenmerken van uw ademhaling gemeten. Uw blaasgegevens worden opgeslagen in een computer en kunnen op een grafiek worden uitgeprint. De spirometer meet de maximale hoeveelheid lucht die u kunt in- of uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.
Teledermatologisch consult
Soms zijn huidziekten moeilijk te duiden of te behandelen. Vaak is dan de hulp van een dermatoloog nodig. Teledermatologie is een manier om snel een diagnose of behandeladvies te krijgen. Hoe gaat het in zijn werk? Met een digitaal fototoestel wordt een foto gemaakt van de huidafwijking. Soms zijn meerdere foto's nodig. Vervolgens wordt de foto over een beveiligde internetverbinding tezamen met een aanvraagformulier waarin naast uw persoonlijke gegevens ook zaken als klachten, allergie en medicamenten vermeld zijn, naar een huidarts gestuurd. Binnen een à twee dagen is het advies of diagnose van de huidarts weer retour. Teledermatologie werkt snel, voorkomt wachttijden en is accuraat.
Laboratoriumonderzoek
Bloedprikken gebeurt bij Diagnostiek voor U, Stratumdedijk 28a te Eindhoven. De openingstijden van Diagnostiek voor U zijn:
Voor andere locaties en openingstijden:
U kunt na drie werkdagen de assistente bellen voor de uitslag. Zij vertelt u of de uitslag verder besproken moet worden en welke actie daarvoor nodig is.
U mag van ons verwachten dat wij ons uiterste best doen uw medische hulpvraag correct te behandelen. Wij verwachten van u dat u de medewerkers van onze huisartsenpraktijk daarvoor de kans geeft, door ze rustig en respectvol te woord te staan. Dit geldt voor contact per telefoon, voor huisbezoek en ook als u de praktijk voor een consult bezoekt.
Wij hebben de volgende gedragsregels opgesteld. Met het aanwezig zijn in de huisartsenpraktijk, gaat u akkoord met deze gedragsregels:
Bij ongewenst/intimiderend gedrag of bij het overtreden van de praktijkregels wordt de eigen huisarts altijd op de hoogte gesteld en indien nodig bellen wij de politie. Er wordt een aantekening gemaakt en er wordt gekeken of er vervolgstappen nodig zijn. Indien nodig doen wij aangifte bij de politie.
De overheid vergoedt de griepvaccinatie volledig voor de volgende groepen:
Voor mensen die buiten deze categorieën vallen en toch gevaccineerd willen worden, geldt dat de overheid deze vaccinatie niet vergoedt. Voor de kosten, raadpleeg de plaatselijke apotheek en uw eigen ziektekostenverzekering.
Rijbewijskeuringen
Voor een rijbewijskeuring kunt u een afspraak maken met één van de artsen binnen het centrum, echter niet bij uw eigen huisarts. De kosten bedragen ongeveer € 45,00 (afhankelijk van de duur van het consult).
Overige keuringen
Er bestaan ook vele andere soorten keuringen. In principe worden deze keuringen niet in ons centrum gedaan.
U kunt voor de volgende kleine ingrepen ook bij ons terecht:
Spiraaltje of pessarium
Uw huisarts kan dit op de praktijk inbrengen. Voor het plaatsen van een spiraaltje wordt vooraf een inwendig onderzoek verricht en soms een test op ontstekingen/infecties. Het spiraaltje wordt geplaatst in een aparte afspraak. Bij twijfel over de ligging krijgt u een echo-onderzoek om te bepalen of het spiraaltje goed zit. Na vijf jaar dient het spiraaltje weer vervangen te worden. Het verwijderen van een spiraaltje kan door de huisarts gedaan worden op een gewone spreekuurafspraak.
Hechten en verbinden
In de praktijk kunt u met ongevallen/wonden terecht om deze te laten plakken of hechten. Graag van te voren even bellen, zodat het ingepland kan worden om wachttijd voor u te voorkomen. Verwijderen van hechtingen na zeven tot tien dagen kan bij de assistente.
Kleine chirurgie
Uw huisarts voert op de praktijk kleine ingreepjes zelf uit. Zij nemen huidbiopten af, verwijderen atheroomcystes, verwijderen plekjes op het lichaam, behandelen huiduitstulpingen met een electrocauter, doen teennagelextracties, et cetera.
Verwijderen staalsplinter uit oog
Onder druppelverdoving kan een vastzittend vuiltje uit het oog verwijderd worden door de huisarts.
Bloedneus
Bij een ernstige bloedneus wordt door de huisarts een speciale neustampon ingebracht om het bloeden te stoppen.
Veel mensen willen graag hun wensen over hun levenseinde vastleggen. Bijvoorbeeld een niet-reanimeren-verklaring of een euthanasieverklaring. U kunt een afspraak voor een consult maken om dit te bespreken. Wij leggen uw wensen in uw digitale dossier vast. De papieren verklaringen bewaren wij in ons archief. Om u te ondersteunen vindt u hieronder verklaringen die u kunt downloaden. U maakt zelf een keuze welke u wilt invullen.
Wanneer u niet meer gereanimeerd wilt worden, dan is het goed om een penning te dragen zodat onbekende omstanders of een gewaarschuwde ambulance weten dat u niet meer gereanimeerd wilt worden. U vindt hieronder een document met informatie hoe u zo'n penning kunt bestellen.
Het invullen van een euthanasieverklaring is zinvol om daarmee te laten weten dat dit in de toekomst een optie voor u kan zijn. Wanneer daadwerkelijk om uitvoering van de euthanasie gevraagd wordt, is het noodzakelijk dat u op dat moment uw wil duidelijk kenbaar kunt maken en dat er voor u sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Een onafhankelijke (SCEN)-arts toetst of dit het geval is. U kunt een clausule dementie bij de euthanasieverklaring voegen. Daarbij is het goed om te weten dat euthanasie bij dementie een ingewikkeld besluit kan zijn.
Denk ook aan het opstellen van een behandelverbod. Dit is van belang in situaties waarin u uw wil niet meer kenbaar kunt maken. In combinatie met een Volmacht aan een van uw naasten.
Tot slot attenderen we u op het donorformulier. Tot op hoge leeftijd kunnen organen (hoornvlies, huid) bruikbaar zijn. Wanneer u of een van uw naasten een orgaan nodig heeft, zou u ook blij zijn met een donor. Toch?
Volmacht inzake medische besluitvorming
Praat erover!
Sterven hoort, net als geboren worden, bij het leven. Het is net zo alledaags. Het overkomt ons allemaal. Laten we ons overvallen als de tijd daar is, of krijgt het onderwerp al eerder een plaats in onze gesprekken en in ons leven? In onderstaande video meer hierover.
Een huisarts mag geen verklaring afgeven voor zijn of haar eigen patiënten. Als een instantie - denk bijvoorbeeld aan een reisbureau, school of werkgever - een verklaring wenst, moet deze instantie zelf een onafhankelijke arts inschakelen. Volgens de 'Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens, uitgegeven door de KNMG, is de behandelend arts niet de aangewezen persoon om schriftelijk of mondeling geneeskundige verklaringen af te geven omtrent gezondheid, ziekte, invaliditeit, arbeidsongeschiktheid, toewijzing van voorzieningen, reisannuleringen et cetera van zijn/haar patiënt.
Ook verklaringen omtrent spreekuurbezoek en informatie over uw persoonlijke eigenschappen of omstandigheden mogen in dit kader evenmin door de behandelend arts worden verstrekt. Als de instelling - die een verklaring nodig acht - geen genoegen kan nemen met uw verklaring als patiënt, dan dienen zij zelf een onafhankelijke arts aan te wijzen. Dit vanwege de door alle betrokkenen noodzakelijk geachte objectiviteit.
De behandelend arts kent meestal de criteria niet die moeten worden gehanteerd om tot een juiste afweging te komen. Terwijl deze afweging wel nodig is om het doel te kunnen beoordelen, waarvoor de geneeskundige verklaring wordt gevraagd. De behandelend arts heeft een bijzondere vertrouwensrelatie met u als patiënt. Het geven van een oordeel in een geneeskundige verklaring zou deze vertrouwensrelatie zou kunnen schaden, zeker indien het oordeel niet gunstig zou zijn voor de aanspraken van u als patiënt.
No show-beleid
Helaas constateren wij dat het aantal patiënten dat niet verschijnt zonder bericht op een gemaakte afspraak (bij huisarts, assistente of praktijkondersteuner) sterk toeneemt. Met ingang van 1 november 2020 voeren wij een zogenaamd 'no show'-tarief in. Indien u vaker dan één keer korter dan vier uur van te voren afzegt of indien u niet bent verschenen op uw afspraak kunnen wij u € 30,00 in rekening brengen.
Waarom dit tarief?
Het aantal patiënten dat een afspraak voor het spreekuur van de huisarts, praktijkondersteuner en/of assistente wil maken neemt nog steeds toe. In de tijd die wij voor u reserveren hadden wij ook een andere patiënt kunnen helpen. We willen de wachttijd voor een afspraak zo kort mogelijk houden. U wilt immers ook zo snel mogelijk geholpen worden met uw medische klacht. U kunt hieraan meewerken door op tijd uw afspraak af te zeggen.
Plotseling verhinderd? Laat uw zorgverlener niet wachten
Onze zorgverleners staan graag voor u klaar en houden hier rekening mee in hun agenda. Heeft u een afspraak met de huisarts, praktijkondersteuner of assistente, maar kunt u (plotseling) niet komen? Laat het ons op tijd weten! Bel met de assistente op +31 40 292 86 31. Heeft u de afspraak online gemaakt? Dan kunt u deze verzetten of annuleren via MijnGezondheid.net.
De afspraak wordt uit onze agenda verwijderd, wij kunnen een andere patiënt helpen en u kunt vaak direct een nieuwe afspraak bij ons maken. Er wordt dan natuurlijk géén no show-tarief berekend.
Hoogte van het no show-tarief
Voor een niet-nagekomen afspraak zonder bericht bij één van onze zorgverleners hanteren wij € 30,00 per consult. Let op: de no-show-factuur wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.